VOORDELEN VAN EEN DAKRAAM TEN OPZICHTE VAN EEN DAKKAPEL

Als je op zoek bent naar een nieuwe ruimte voor bij je huis, vergeet dan niet dat je misschien een onbruikbare zolder hebt. Het is tegenwoordig zo dat mensen snel een ruimte aan hun huis aanbouwen, terwijl het ook gewoon kan dat je boven op zolder een ruimte maakt. Dit kan je op verschillende manieren doen. Zo kun je de ruimte hetzelfde laten door het plaatsen van een dakraam, maar is het ook mogelijk om een dakkapel plaatsen. Hiermee creëer je meer ruimte op de zolder zelf. Wat zijn de voor- en nadelen van beide systemen en wat kun je het beste kiezen?

DAKRAAM

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het dakraam heeft vele voordelen ten opzichte van een dakkapel. Zo hoef je met een dakraam minder weg te halen van het huidige dak dan bij een dakkapel. Daardoor is het ook minder moeite om een dakraam te plaatsen dan bij een dakkapel. Bij een dakkapel heb je daarnaast ook meer moeite bij het afwerken van de muren. Omdat een dakkapel vrij grof wordt geïnstalleerd, moet je daarna nog vrij veel zelf verbouwen. Met een dakraam is dit gelukkig minder. Een ander groot voordeel van een dakraam is dat het heel goedkoop is. Het is in elk geval een stuk goedkoper dan een dakkapel plaatsen. Zelfs het welbekende Velux dakraam is daarom interessant. Omdat een dakraam vaak gemaakt kan worden van kunststof en dit hiervoor een prima materiaal is, merk je dat een dakraam tegenwoordig nog goedkoper geproduceerd kan worden dan eerder het geval was.

DAKKAPEL

Met een dakkapel creëer je meer ruimte, maar dit is vooral relatief gezien ruimte. Omdat een dakkapel ook in vele soorten en maten komt, heb je een goedkope dakkapel voor een prijs waarbij het effect van de dakkapel niet dusdanig is. Het geeft wel iets meer licht dan een dakraam, maar hier kan je ook iets aan veranderen door het dakraam groter te laten zijn dan je oorspronkelijk in gedachten had. Daarnaast kun je voor de prijs van een dakkapel aan beide kanten van de zolder een dakraam plaatsen, wat dus sowieso meer licht geeft.